Začin

Čili cijeli (caspici frustus acer)

Kajenski čili je ljuta papričica iz porodice Capsicum, a svoju popularnost gradi na ljutom okusu kojeg mnogi vole. Chilli podječe iz Meksika, a nakon Kolumbovih ekspedicija rasprostranio se, kao mnogi drugi začini, po cijelome svijetu. Engleski naziv ''pepper'' čiliju su dali Kolumbo i njegova posada jer ih je ljuti okus asocirao na okus papra. Većinu svjetske proizvodnje čili papričica vodi Kina, koja godišnje proizvede 17 tona čilija.

Čili ljuti okus duguje sastojku koji se zove kapsaicin i koji povećanjem koncentracije povećava razinu ljutine papričice. Kapsaicin je prirodni alkaloid kojeg biljka proizvodi kako bi se obranila od predatora i mikroba, točnije flamentoznih gljivica koje se prenose kukcima i napadaju čili papričice.

Kajenski čili umjereno je ljuta papričica koja se koristi kao začin za hranu i napitke. Papričice su ušiljene, uske, crvene boje i često u zakljivljenog oblika zbog načina na kojeg vise sa stabljike. Papričice se suše i melju kako bi se napravio začin u obliku praha, a kada je u čitavom obliku, najveću ljutinu donose sjemenke unutar papričice.


Prvi dokazi o postojanju čili papričice, arheolozi su pronašli na iskopinama u Meksiku, a  datira devet tisuća godina prije Krista. Čili je smatran svetom biljkom i koristila se u raznim ritualima, medicini, kuhinji i ostalim aktivnostima. Bio je toliko cjenjen da su ga drevne Inke koristile kao novčano sredstvo, a Asteci su poklanjali čili papričice kao darove od iznimne važnosti.

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. Čili poboljšava probavu, djeluje protuupalno, potiče mršavljenje, pomaže dijabetičarima, smanjuje kolesterol i sprječava zgrušavanje krvnih stanica. Crvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, vitamina C i A.

Botanica čili papričica koristi se u kulinarstvu kao začin i popularan je u meksičkoj, tajlandskoj, indijskoj, talijanskoj i filipinskoj kuhinji. Također se koristi u izradi ljutih umaka, smjesa začina, ljutih ulja i slastica, kao što je čokolada s čilijem. U zadnjih par godina popularnost ljutih napitaka se povećala, a čili je svoje mjesto našao u većini koktela i napitaka koji nose spicy notu. Koristi se za infuziju bittera, koktela na bazi vodke i tekile, ali i u toplim napitcima poput čajeva i punčeva. Kod pripreme ljutih koktela potrebno je obratiti posebnu pozornost da isti budu hladne temperature kako ljutina ne bi preuzela sve ostale okuse u koktelu. 

Također pogledajte

Pupoljak perzijske ruže – rozi (Rosa x damascena)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE