Začin

Đumbir (Zingiber officinale)

Đumbir je korijen biljke Zingiber officinale te je jedan od najzdravijih začina na svijetu. Dio je Zingiberaceae obitelji, koja uključuje i kurkumu i kardamom. Vjeruje se da potječe iz jugoistočne Azije, tako da čak i drevna kineska i indijska medicina zagovaraju njegovu ljekovitost. Začin, kako kažu, s tisuću vrlina. Znanstveno su potvrđene koristi koje đumbir donosi redovitom konzumacijom.

Dvije sastavnice đumbira koje su zaslužne za njegova ljekovita, antioksidacijska i protuupalna svojstva su gingerol i shogaol.

Đumbir kakvog poznajemo, zapravo uopće nije korijen biljke, već gomolj. Toliko je lagan za uzgojiti, da ga čak možete i posaditi doma. Ne zahtjeva mnogo brige ni muke, iako sam proces traje i do godinu dana. Ova višegodišnja biljka uzgaja godišnje pseudosteme (lažne stabljike izrađene od zarolanih baza lišća) visoke do 1 metra i uskih lisnih oštrica. Đumbir proizvodi bijele i ružičaste cvjetne pupove koji cvjetaju u žute cvjetove. Zbog svoje prilagodbe toploj klimi, ali i same estetske privlačnosti, često ga koriste za uređenje domova. 


Osim što potiče cirkulaciju i protok energije, potiče probavu, revitalizira i jača organizam od svih uzročnika raznih sezonskih bolesti, također uklanja otrove i toksine iz organizma. Koristi kod prehlade i gripe, te pomaže kod kašlja, upale grla, sinusa, glavobolje i migrene. A vrlo je poznat i po svom djelovanju protiv mučnine.

Botanica đumbir se koristi kao spicy dodatak gin&tonicu, ali i raznim drugim koktelima, uključujući i ginger beer. Osušeni korijen đumbira obično se koristi za proizvodnju čajeva, tinktura i tonika. Osim proteina i lipida, korijen osigurava vitamin B3, kalcij, željezo i druge minerale.

Može ga se pronaći i kao prah, kakav se najčešće koristi u receptima za medenjake, kekse, torte, ginger ale i ginger beer. Ukiseljeni đumbir odličan je kao sredstvo za čišćenje nepca tijekom obroka sastavljenog od nekoliko sljedova, a najčešće se kao takav koristi u sushiju kako bi bolje razlikovali različite okuse svake ribe.

Okus đumbira je jedinstven, istovremeno i sladak i ljut. Korijen đumbira je zanimljive vlaknaste teksture i intenzivnog okusa, te je potrebno dodati samo malu količinu đumbira kako bismo začinili hranu ili piće. Često ga se koristi i za čaj u zimskom periodu, djelomično kako bi se ugrijali, a djelomično i za jačanje imuniteta i poboljšanje raspoloženja. Također, Botanica đumbir preporučamo koristiti kao sastojak za smoothie, ali i dekoraciju za pića koja sadrže pivu od đumbira.

Također pogledajte

Zvjezdasti anis (Illicium verum)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE