Začin

Dehidrirani ananas (Ananas comosus)

Ananas, nana, pina ili pineapple, biljka je iz porodice Bromeliaceae. Porijeklom je iz Brazila i južnog Paragvaja, a svijetom su se proširili nakon što ga je Kolumbo pronašao na otoku Guadaloupe i odnio u Španjolsku. Većina današnjih ananasa dolazi iz jugoistočne Azije, većinom s Filipina i Tajlanda. Zanimljiva činjenica o ananasu je da je ananas zapravo bobičasto voće, te jedna biljka može uroditi samo jednim plodom.

Ananas je snažna, izdržljiva biljka. Raste u zemlji, za razliku od mnogih drugih vrsta iz porodice Bromeliaceae koje rastu epifitno, što znači da rastu pričvršćene na drugu biljku. Biljka ananasa naraste oko 1 - 1,5 metara u visinu, sa šiljastim listovima dugim i do 1 metra, koji na vrhu obično imaju oštre, iskrivljene bodlje. Kako stabljika nastavlja rasti, na vrhu dobiva kompaktan pramen krutih, kratkih listova koji se nazivaju krunom ili vrhom. U vrijeme cvatnje, stabljika se produžuje i povećava u blizini vrha, a mali ljubičasti ili crveni cvjetovi počinju cvjetati. Cvjetovi se oprašuju pticama i obično razvijaju mala, tvrda sjemena. Sjeme se obično ne nalazi u komercijalno uzgojenom ananasu. Plod ananasa nastaje tako da se stotina manjih plodova spoje u jedan. Čvrsta, voštana kora ananasa može biti tamno zelena, žuta, do narančasto-žuta kada je plod zreo. Ananasima je potrebno oko 18-20 mjeseci da postanu spremni za berbu.

Ananas je bogat vitaminima, enzimima i antioksidansima. Oni mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava, izgradnji jakih kostiju i pomoći u probavi. Također, unatoč slatkoći, ananas sadrži malo kalorija. Također sadrži tragove vitamina A i K, fosfora, cinka i kalcija, a posebno je bogat vitaminom C i manganom. Važno je i to što sadrži bromelain, probavni enzim koji pomaže pri probavi te smanjuje nadutost. Bromelain je pronađen samo u svježem ananasu jer ga toplinska obrada uništava. Zbog toga je dobro jesti ananas na kraju obroka.


U procesu konzerviranja ananasa ništa se ne baca. Naprotiv, tvornice iskoriste svaki dio ananasa. Kora, krajevi i jezgra služe za proizvodnju različitih proizvoda, među njima su alkohol, ocat i hrana za životinje. Ananas je jako cijenjen upravo zato što se može u potpunosti iskoristiti. Sorta ananasa Red Spanish nekada je bila intenzivno uzgajana na Filipinima. Njeni dugi listovi bili su izvor tradicionalnih piña vlakana, koji su bili utkani u raskošne čipkaste tkanine, obično ukrašene zamršenim cvjetnim vezom poznatim kao calado i sombrado. Tkanina je bila omiljena zbog svoje lagane i svježe kvalitete, što je bilo idealno u vrućoj tropskoj klimi otoka. Industrija na Filipinima je uništena u Drugom svjetskom ratu i još uvijek je u povojima. 

Ananas se u mnogim tropskim zemljama priprema i prodaje na cesti kao užina, a čest je sastojak u havajskoj, filipinskoj, indonezijskoj i tajlandskoj kuhinji. Komadi ananasa koriste se u desertima poput voćne salate, ali i kao pizza nadjev, ili kao prsten sa žara u hamburgeru. Drobljeni ananas koristi se u jogurtu, džemu, slatkišima i sladoledu. Sok od ananasa služi kao napitak, a ujedno je i glavni sastojak koktela kao što su piña colada i meksičkog pića tepache.

Botanica dehidrirani ananas traje duže od svježeg ananasa koji, ukoliko se u potpunosti ne iskoristi isti dan, već sljedeći ga možete baciti. Botanica dehidrirani ananas idealan je za korištenje u baru zbog optimalnog korištenja cijelog ploda te olakšane upotrebe samog voća. Botanica dehidrirani ananas već je očišćen, te ga je potrebno samo ubaciti u piće kao final touch. Savršena je dekoracija za tropske tiki koktele, bezalkoholna pića, smoothije, deserte, sladoled, jela s mesom, te kao dodatak u voćnim salatama. Isto tako, dehidrirani ananas može se jesti kao brzi i zdravi snack. Odlično se slaže s kokosom, čokoladom i cimetom.

Također pogledajte

Dehidrirana jabuka (Granny Smith)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE