Začin

Dehidrirana kruška (Abate fetel)

Kruška (Pyrus ) je biljka iz porodice Rosaceae, koja ima plodove istog imena. Abate Fetel, botanički klasificiran kao Pyrus communis, sorta je europske kruške i prvi put je uzgojena u Europi sredinom 15. stoljeća. Ime Fetel dobila je po fratru Fetelu koji je radio na hibridima krušaka u Francuskoj i koji je zadužen za sortu Abate fetel. Također poznate kao Abbé Fetel, smatraju se "omiljenom talijanskom kruškom", a godinama su bile rijetko dostupne izvan Europe. Danas se Abate Fetel kruške također uzgajaju u Južnoj Africi i Južnoj Americi i cijenjene su zbog svoje svježine, slatkog okusa i neobičnog izduženog oblika.

Kruška je listopadno drvo koje može narasti i preko 20 metara. Listovi su joj jajasti i jednostavni, obično s blagim rubom. Plodovi su joj žuti ili zeleni, a sazrijevaju od početka jeseni do početka zime, ovisno o vrsti. Abate fetel kasno je jesenska sorta i sazrijeva krajem rujna. Kruška abata srednje je bujnog rasta s dosta tankih izbojaka. Takve izbojke rezanjem treba prorijediti jer 80% plodova donosi upravo na kratkim rodnim izbojcima. Plodovi ove sorte vrlo su krupni i specifičnog su izduženog oblika. Osnovna boja u vrijeme berbe je svijetlo zelena koja se sazrijevanjem pretvori u slamnato žutu s crvenim pjegama. Bijelo meso je polu-hrskavo s topljivom, baršunastom konzistencijom, a cijela je kruška jestiva, uključujući i sjemensku gredicu. Abate Fetel kruške su aromatične i vrlo slatke s bogatim notama meda.


Abate fetel kruška sadrži vitamin C , A i E, kalcij, željezo, kalij, fosfor, folnu kiselinu, nijacin i druge mikroelemente. Učinkovita je za snižavanje tlaka, a zbog djelovanja antioksidansa glutationa smanjuje i rizik od moždanog udara. Sadrži i mineral bor koji ima sposobnost zadržavanja kalcija te tako snižava rizik od osteoporoze. Sok kruške je odličan izvor energije pa je dobar za dijabetičare. Kruške su hipoalergeno voće koje je puno vlakana, a rijetko izazivaju alergijske reakcije. Sadrže pektin koji smanjuje razinu LDL kolesterola, te sprječavaju nastanak visokog krvnog tlaka i srčanog udara zbog brojnih antioksidativnih i antikancerogenih spojeva.

Abate fetel kruške najbolje je konzumirati svježe i sirove jer se njihov slatki okus najviše osjeti kada su svježe. Mogu se koristiti u pripremi deserata, marmelada, salata, sendviča, u sirnim platama, u palačinkama i mesnim jelima. Ova sorta krušaka odlično nadopunjuje jake sireve kao što su plavi sir i kozji sir, zatim rajčice, češnjak, luk, peršin, puretinu i janjetinu. Sok kruške posebno je dobar za djecu jer nije presladak i blagog je ukusa. Od drugih sorti krušaka dobro je poznata i Viljamovka, od koje se radi rakija.

Narezana kruška nakon nekoliko minuta poprimi smeđu boju, te ukoliko se brzo ne upotrijebi, može se baciti. Dehidriranjem kruška zadržava sve svoje hranjive tvari i okus, a omogućuje se duže trajanje od svježeg voća. Dehidriranjem kruške osigurava se manje otpada i optimalno korištenje svake voćke. Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put.

Botanica dehidrirana kruška savršena je dekoracija i sastojak za koktele, tople napitke, bezalkoholna pića, cidere, kuhano vino, smoothije, deserte, rakije i granole. Vašim pićima daje blagi okus i neobičan izgled, a lijepo se nadopunjuje sa začinima poput cassia vere, pimenta, klinčića, perzijske ruže i zvjezdanog anisa. Odlično se slaže u koktelima na bazi whiskey-ja, gina, vodke i ruma. Botanica dehidrirana kruška može se poslužiti kao snack i dekoracija uz viljamovku.

Također pogledajte

Dehidrirana cikla (Beta vulgaris var. Conditiva)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE