Začin

Zvjezdasti anis (Illicium verum)

Začin kojeg svi vrlo lako raspoznaju, upravo zbog svog zvjezdastog oblika, potječe iz Kine iz porodice magnolija. Njegova tamna i atraktivna boja i jedinstven oblik zvijezde čini da se ističe među ostalim začinima. To je zapravo plod zimzelenog stabla koji se ubire dok je još zelen, te suši dok ne postane tvrdo, orašasto-smeđe sjeme. U svakom od 6-8 kraka zvijezde, nalazi se manje sjeme. Sam zvjezdani anis, iako korišten u kuhanju, ne jede se cijeli. Drvo zvjezdanog anisa ne daje plodove prvih 6 godina, međutim nakon toga daje plodove i do sto godina. 

Okus i miris zvjezdastog anisa neobičn je i egzotičan, te podsjeća na sladić i bronhi. Zemljani, mentolasti miris savršeno se uklapa u jesensko i zimsko raspoloženje, a glavni je sastojak kojim se začinjavaju kuhano vino, punč, mnogi hladni kokteli i pića na bazi anisa, biljni likeri, ali i razni blagdanski kolači. Jedan je od sastojaka tradicionalnih kineskih 5 začina, kojega koriste za začinjavanje svega, od pečene patke do začinjenih orašastih plodova. U vijetnamskoj, indijskoj i bliskoistočnoj tradicionalnoj kuhinji, također je jedan od glavnih sastojaka koji se koristi za pojačavanje okusa raznih umaka, juha i curryja. Odlično se slaže u kombinaciji sa citrusima, toplim začinima kao što su cimet i klinčić.


Od zvjezdastog anisa može se raditi i čaj, a također se koristi za infuziju nekoliko likera poput absintha, sambuce i pastisa. Za alkoholna se pića koriste plodovi, lišće i grančice ove biljke. Također se koristi kao začin u pripremi biryani i masala chai diljem indijskog potkontinenta. 

Bitno je razlikovati zvjezdani anis, anis travu iz porodice peršina i japanski anis koji je otrovan te se koristi isključivo kao miris. 

Botanica zvjezdasti anis sadrži čak 90% eteričnog ulja Anethola. Eterično ulje nalazi se u stijenkama ploda, a ne u sjemenkama kako bi većina pomislila. Eterično se ulje dodaje u velik dio sirupa za kašalj jer potiče iskašljavanje. Također je odličan za probavu, smanjuje bolove i nadimanje u želucu i crijevima te ima antiseptička i protuupalna svojstva.

Osim u kuhanju, Botanica zvjezdasti anis koristi se u parfemskoj industriji, sapunima, zubnim pastama, žvakaćim gumama i kozmetičkim kremama. 


Također pogledajte

Rozi papar (Schinus terebinthifolius)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE