Začin

Piment (Pimenta dioica)

Piment, popularno zvan allspice, osušen je nedozreli plod biljke Pimenta dioica, koja potječe iz Meksika i središnje Amerike, a danas se može pronaći u svim toplijim dijelovima Zemlje. Ime allspice ovaj začin duguje svojoj aromi i okusu koji podsjeća na kombinaciju više vrsta začina kao što su cimet, klinčići, đumbir i muškatni oraščić.

Otkrio ga je Kristofor Kolumbo došavši na Jamajku tijekom svoj drugog putovanja u Novi Svijet, no mislio je da je pronašao papar. Naziv piment nadjenuo mu je Diego Álvarez Chanca, a dolazi od španjolske riječi pimienta, što u prijevodu znači papar. Tadašnji španjolski kraj poslao je svoje podanike po skupocjeni papar na Jamajku, no oni su se vratili s pimentom i uništili dogovorenu trampu.

Plodovi pimenta beru se dok su još zeleni te se tradicionalno suše na suncu sve dok se ne osuše i izgledom ne počnu podsjećati na velika i glatka zrna papra. Sušenje plodova delikatan je proces jer se mora pobrinuti kako hlapljiva ulja, kao sto su eugenol, ostanu u krajnjem produktu. Listovi biljke podsjećaju na listove lovora i koriste se slično u kuhinji.


Piment je jedan od važnijih sastojaka u Karipskoj kuhinji, gdje se koristi za začinjavanje mesa, kiseljenje, kuhanje umaka i izradu kobasica. Također je široko korišten u srednjoistočnoj kuhinji, dok ga u Zapadnoj Indiji koriste za izradu žestokog pića Pimendo Dram. S druge strane, američki i europski kuhari piment koriste češće u kuhanju slatkih nego slanih jela.

Botanica piment sadrži eugenol, kvecerin, kalij i tanin koji djeluju protuupalno, antibakterijski, antiseptički, dižu imunitet, poboljšavaju probavu i metabolizam. Piment sadrži veliki udio željeza te je stoga idealan za poboljšavanje cirkulacije, stimuliranje i zagrijavanje tijela.

Botanica piment je, uz Botanica kardamom, jedan od najkompleksnijih začina. Kao začin u pićima, koristi se u kuhanom vinu, punčevima, u raznim kombinacijama i koktelima s tamnim rumom i kavom. Često ima i dekorativnu ulogu gdje se bobice posipaju na kraju pripreme pića. Opcija je i samljeti ga u mlincu, kako bi se još više oslobodila aroma. 

Također pogledajte

Narančina kora (Citrus aurantium var. Aurantium)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE