Začin

Kardamom (Elettaria cardamomum L.)

Kardamom je začin koji potječe sa Šri Lanke, a jedan je od najstarijih začina na svijetu. Iako je kardamom tradicionalni indijski začin, Gvatemala je trenutno njegov najveći svjetski izvoznik. Kardamom se bere ručno, kratko prije pune zrelosti, jer se kod zrelog kardamoma plodovi otvore i sve sjemenke ispadnu. To ga čini, uz šafran i vaniliju, jednim od najskupljih začina na svijetu.

Ova grmolika biljka, metlastih cvjetova, raste i do 3 metra u visinu, a njeni izdanci koji se nalaze uz samo tlo, mogu biti dugi i do 60 centimetara. Kardamom cvate između siječnja i svibnja, a cvjetovi su zelene, bijele ili ljubičaste boje. Kada ocvate, stapke stvaraju plod nalik kapsulama, koje pak mogu biti zelene ili tamno smeđe. Posljedično, kardamom možemo naći kao zeleni ili crni. Unutar svakog ploda nalazi se i do 18 sjemenki veličine zrna papra. Suhi plod, kao i njegove sjemenke, mogu se samljeti u prah, koji zbog eteričnog ulja u sjemenkama, mora biti svježe mljeven.


Botanica kardamom daje osvježavajući miris mentola i vrlo intenzivan okus koji podsjeća na metvicu, citruse, papar, klinčić i piment. Zbog izrazito intenzivnog okusa, potrebno je dozirati upotrebu kardamoma, kako ne bi preuzeo dominantan okus pića ili hrane. Međutim, ukoliko se želi pojačati intenzitet okusa, dobra je ideja otvoriti zrno Botanica kardamoma i samljeti ga u prah.

Kao neizostavan začin u indijskoj kuhinji i glavni sastojak raznih curry-ja, pilava, sladoleda od pistacija i badema, u arapskoj kuhinji koristi se u jelima s janjetinom, kao i pri kuhanju kave. U Europi, najčešća upotreba kardamoma je u božićnom periodu kada se stavlja u kuhano vino i razne kolače. Lijepo se slaže sa ljutim začinima poput čilija i đumbira, s kojima je u istoj Zingiberaceae obitelji.

U Botanica kardamomu se nalazi velik broj nutrijenata koji, između ostalog, uključuju željezo, magnezij, kalij te čak i vitamin C u tragovima. Potiče metabolizam i lošu probavu, smanjuje žgaravicu, potiče cirkulaciju  i smanjuje depresiju. Osim u medicinske svrhe, koristi se i u kozmetičkoj i parfemskoj industriji.

Također pogledajte

Đumbir (Zingiber officinale)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE