Začin

Hibiskus (Schinus terebinthifolius)

Hibiskus je listopadni grm ili niže stablo iz porodice Malvaceae, a potječe iz Kine i Indije. Navodno postoji više od sto vrsta hibiskusa, koji mogu biti divlji i kultivirani. Cvjetovi hibiskusa narastu do 6 cm te mogu biti različitih boja – od bijele do tamno crvene. Najčešće su dvobojni sa naglašenim središtem u intenzivnoj boji. Iako predivni, cvjetovi hibiskusa kratkog su vijeka jer traju samo jedan dan. Hibiskus je vrlo zahvalna biljka. Raste vrlo brzo, obilato cvijeta, a ima i ljekovita svojstva.

U Maleziji, hibiskus je dobio epitet nacionalnog cvijeta, a u Kini je poznat kao kineska ruža i ima sinonim bogatstva. U Egiptu, čaj od hibiskusa poznat je kao nacionalno piće. Pije se i u toploj i u hladnoj varijanti, karakteristične je crvene boje, kiselkasnog okusa i prepun vitamina C. U Meksiku, sušeni hibiskus je delikatesa, a ledeni zaslađeni čaj od hibiskusa, Agua de Jamaica, popularno je piće koje je alternativa za sok. Hibiskus se najčešće koristi kao dekoracija za razne deserte i pića, koje s vremenom poprime ružičastu boju. 


Botanica hibiskus je idealan u detoksikaciji organizma i poboljšanju općeg stanja organizma. Ubrzava metabolizam, snižava krvni tlak, pomaže obnavljanju jetre i u borbi protiv bakterija.

Koristi se u kozmetičkoj industriji u pripremi sapuna i šampona, ali i u proizvodima za njegu kože. Naime, hibiskus zovu botoks biljkom jer povećava elastičnost kože i daje joj zdravi sjaj. Također se koristi kao prirodno bojilo i aroma u industriji hrane i pića. Osim u pripremi čaja, odličan je u džemovima, juhama i salatama, ali i u koktelima kombiniran s citrusima. 

Također pogledajte

Čili vlasi (caspici frustus acer)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE