Začin

Čili vlasi (caspici frustus acer)

Kajenski čili je ljuta papričica iz porodice Capsicum, a svoju popularnost gradi na ljutom okusu kojeg mnogi vole. Chilli potječe iz Meksika, a nakon Kolumbovih ekspedicija rasprostranio se, kao mnogi drugi začini, po cijelome svijetu. Engleski naziv ''pepper'' čiliju su dali Kolumbo i njegova posada jer ih je ljuti okus asocirao na okus papra. Većinu svjetske proizvodnje čili papričica vodi Kina, a samo grad Anjihai Town, kojeg zovu rodnim gradom čilija, godišnje proizvede 25,000 tona čilija.

Čili ljuti okus duguje sastojku koji se zove kapsaicin i koji povećanjem koncentracije povećava razinu ljutine papričice. Kapsaicin je prirodni alkaloid kojeg biljka proizvodi kako bi se obranila od predatora i mikroba, točnije flamentoznih gljivica koje se prenose kukcima i napadaju čili papričice.

Kajenski čili umjereno je ljuta papričica koja se koristi kao začin za hranu i napitke. Čili vlasi su idealne sa dekoriranje pića, salata, predjela, jela s tjesteninom i drugih jela. Jelima i pićima daju ljutkasto oštar okus, a ukoliko se stavljaju u proziran koktel, blago ga oboje u crvenkastu boju.


Prvi dokazi o postojanju čili papričice, arheolozi su pronašli na iskopinama u Meksiku, a datira devet tisuća godina prije Krista. Čili je smatran svetom biljkom i koristila se u raznim ritualima, medicini, kuhinji i ostalim aktivnostima. Bio je toliko cjenjen da su ga drevne Inke koristile kao novčano sredstvo, a Asteci su poklanjali čili papričice kao darove od iznimne važnosti.

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. Čili poboljšava probavu, djeluje protuupalno, potiče mršavljenje, pomaže dijabetičarima, smanjuje kolesterol i sprječava zgrušavanje krvnih stanica. Crvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, vitamina C i A.

Čili vlasi tanke su oko pola milimetra, u prosjeku duge 8 cm te su crvenkasto narančaste boje. Mogu se dodatno toplinski obraditi kako bi ispustile više arome, ili ih možete koristiti direktno iz pakiranja za decentnu i zanimljivu dekoraciju te dodatnu ljutinu. Ukoliko ih planirate zagrijavati, preporučuje se korištenje srednje topline unutar jedne minute, ali ih možete i namakati u toploj vodi 10-15 minuta. S čili vlasima možete napraviti čili ocat, te ga kasnije koristiti kao zamjenu za ljuti umak.

Čili papričica koristi se u kulinarstvu kao začin i popularan je u meksičkoj, tajlandskoj, indijskoj, talijanskoj i filipinskoj kuhinji. Također se koristi u izradi ljutih umaka, smjesa začina, ljutih ulja i slastica, kao što je čokolada s čilijem. U zadnjih par godina popularnost ljutih napitaka se povećala, a čili je svoje mjesto našao u većini koktela i napitaka koji nose spicy notu. Koristi se za infuziju u bittere, koktele na bazi gina i tekile, ali i u toplim napitcima poput čajeva i punčeva. Kod pripreme ljutih koktela potrebno je obratiti posebnu pozornost da isti budu hladne temperature kako ljutina ne bi preuzela sve ostale okuse u koktelu. 

Također pogledajte

Čili cijeli (caspici frustus acer)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE