Začin

Choux od jagoda i grejpa

Choux tijesto dolazi iz Francuske i predstavlja izazov za slastičare početnike, no to ne znači da je nejgovo usavršavanje nedostižno. Upareno s jagodama, grejpom i kremom od mascarponea predstavlja raspodiju okusa koje osvaja svakoga. Ivana Čuljak iz slastičarne Neka jednu kolače napisala je ovaj recept kako bi i vi uživali u francuskim delicijama u udobnosti vašeg doma. Recept je dostatan za 20 choux bunova.


Craquelin:

  • 50 g Botanica smeđeg šećera s grejpom 
  • 50 g maslaca sobne temerature
  • 50 g glatkog brašna

Choux tijesto:

  • 170 g mlijeka
  • 170 g vode
  • 10 g šećera
  • 5 g soli
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 230 g glatkog brašna
  • 300 g jaja

Mascarpone krema:

  • 500 g mascarpone sira
  • 1 vanilin štapić
  • 100 g šećera u prahu
  • 7 g listića želatine
  • 400 ml vrhnja za šlag

Pire od jagoda:

  • 300 g jagoda
  • 30 g Botanica smeđeg šećera s grejpom
  • 1 dcl vode
  • 20 g gustina


Postupak pripreme:

1. Za izradu craquelina, pomiješati Botanica smeđi šećer s grejpom, maslac i glatko brašno. Smjesu razvaljati između 2 paprira za pečenje te staviti u hladnjak kako bi se stisnulo.

2. Nakon 5-10 minuta izvaditi iz hladnjaka i rezati s okruglim kalupom veličine 4 cm.

3. Za izradu choux tijesta, zagrijati vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac. Kada smjesa zavrije dodati brašno i mješati.

4. Tijesto prebaciti u zdjelu od miksera i ostaviti kratko da se ohladi. Nakon sto se malo ohladilo dodavati jaja, jedno po jedno i miksati dok se ne dobije glatka smjesa.

5. Staviti smjesu u slastičarsku vreću i istiskivati male krugove promjera 4 cm na pleh za pečenje.

6. Na svaki choux krug staviti jedan craquelin.

7. Peći u pećnici na 180 °C 20 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu.

8. Dok se choux peče, pripremiti mascarpone kremu i pire od jagoda.

9. Za mascarpone kremu, istući mascarpone sa šećerom u prahu i sjemnakama iz mahune vanilija.

10. Zagrijati 100 ml vrhnja za šlag pa mu dodati prethodno namočene listiće želatine i miješati.

11. Nakon što se želatina otopila, dodati u mascarpone i pomješti sve skupa. 

12. Istući preostalo vrhnje za šlag i dodati ga u mascarpone smjesu. 

13. Ohladiti mascarpone kremu.

14. Za pire od jagoda, kuhati jagode sa šećerom i vodom.

15. 20 g gustina pomiješati sa vodom i dodati u lončić sa jagodama. 

16. Kad se smjesa zakuhala izmiksati sa štapnim mikserom i ostaviti da se ohladi.

17. Nakon što se sve ohladilo, slijedi punjene choux tijesta.

18. U jednu slastičarsku vreću staviti mascarpone kremu, a drugu pire od jagoda. Chouxe puniti prvo pireom od jagoda, a zatim mascarpone kremom. Omjer punjenja neka bude 1/3 pirea i 2/3 kreme.

19. Ukrasiti s preostalom kremom i Botanica dehidriranim jagodama.


Također pogledajte

Slani karamel

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 300 kn

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE