Choux tijesto dolazi iz Francuske i predstavlja izazov za slastičare početnike, no to ne znači da je nejgovo usavršavanje nedostižno. Upareno s jagodama, grejpom i kremom od mascarponea predstavlja raspodiju okusa koje osvaja svakoga. Ivana Čuljak iz slastičarne Neka jednu kolače napisala je ovaj recept kako bi i vi uživali u francuskim delicijama u udobnosti vašeg doma. Recept je dostatan za 20 choux bunova.
Craquelin:
Choux tijesto:
Mascarpone krema:
Pire od jagoda:
Postupak pripreme:
1. Za izradu craquelina, pomiješati Botanica smeđi šećer s grejpom, maslac i glatko brašno. Smjesu razvaljati između 2 paprira za pečenje te staviti u hladnjak kako bi se stisnulo.
2. Nakon 5-10 minuta izvaditi iz hladnjaka i rezati s okruglim kalupom veličine 4 cm.
3. Za izradu choux tijesta, zagrijati vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac. Kada smjesa zavrije dodati brašno i mješati.
4. Tijesto prebaciti u zdjelu od miksera i ostaviti kratko da se ohladi. Nakon sto se malo ohladilo dodavati jaja, jedno po jedno i miksati dok se ne dobije glatka smjesa.
5. Staviti smjesu u slastičarsku vreću i istiskivati male krugove promjera 4 cm na pleh za pečenje.
6. Na svaki choux krug staviti jedan craquelin.
7. Peći u pećnici na 180 °C 20 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu.
8. Dok se choux peče, pripremiti mascarpone kremu i pire od jagoda.
9. Za mascarpone kremu, istući mascarpone sa šećerom u prahu i sjemnakama iz mahune vanilija.
10. Zagrijati 100 ml vrhnja za šlag pa mu dodati prethodno namočene listiće želatine i miješati.
11. Nakon što se želatina otopila, dodati u mascarpone i pomješti sve skupa.
12. Istući preostalo vrhnje za šlag i dodati ga u mascarpone smjesu.
13. Ohladiti mascarpone kremu.
14. Za pire od jagoda, kuhati jagode sa šećerom i vodom.
15. 20 g gustina pomiješati sa vodom i dodati u lončić sa jagodama.
16. Kad se smjesa zakuhala izmiksati sa štapnim mikserom i ostaviti da se ohladi.
17. Nakon što se sve ohladilo, slijedi punjene choux tijesta.
18. U jednu slastičarsku vreću staviti mascarpone kremu, a drugu pire od jagoda. Chouxe puniti prvo pireom od jagoda, a zatim mascarpone kremom. Omjer punjenja neka bude 1/3 pirea i 2/3 kreme.
19. Ukrasiti s preostalom kremom i Botanica dehidriranim jagodama.