Kako
je naša MasterChef zvijezda Filip Pleteš porijeklom s mora, tako je za vas
pripremio jedan recept rižota sa gljivama i gamberima kojega je upotpunio
Botanica začinima za najfiniji obrok dana.
Sastojci:
200g svježih gambera
200g riže
150g gljiva po vašem izboru
prstohvat soli
prstohvat papra
pola jušne žlice Botanica
češnjaka u granulama
pola jušne žlice Botanica ljutike
pola jušne žlice Botanica
ružmarina
prstohvat Botanica chili vlasi
1 jušna žlica maslinovog ulja
pola glavice luka
75g maslaca
75g Pecorino sira
Priprema:
U jednom loncu popržite gljive i gambere, dodajte vodu, te ih
pripremite za temeljac koji koristite za podlijevanje rižota.
U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte Botanica
češnjak u granulama, Botanica ružmarin i luk.
Kada luk pozlati, dodajte Arborio rižu i Botanica ljutiku, te
čekajte da i ona poprimi zlatnu boju.
U međuvremenu narežite gljive na četvrtine.
Kada je rižoto pozlatio dodajte 1 dcl dobrog bijelog vina.
Nakon toga dodajte gljive, te miješajte rižoto.
Kako rižoto bude “pio” tekućinu tako ga podlijevajte temeljcem
koji se kuhao u odvojenim loncu.
Kušajte rižoto kako bi znali ako ste blizu al dente tvrdoće
riže.
1 minutu prije kraja, dodajte svježe gambere kako se ne bi
prekuhali.
Kada je rižoto pri kraju, maknite ga s vatre, te dodajte
maslac i pecorino sir.
Minutu, dvije miješajte rižoto kako bi se svi sastojci dobro
povezali.
Kada se rižoto “odmorio” servirajte ga na tanjur, te na vrh
stavite Botanica chilli vlasi, kako bi mu dali jednu blagu pikantnu notu.