Začin

Dehidrirana jabuka (Granny Smith)

Jabuka je listopadno drvo iz porodice Rosaceae, poznato po svojim slatkim plodovima. Uzgaja se i udomaćena je širom svijeta, te je najviše uzgajana vrsta iz roda Malus. Ovo drvo porijeklom je iz Centralne Azije, gdje se i danas mogu naći njeni divlji preci (Malus sieversii). Jabuke su uzgajane tisućama godina u Aziji i Europi, a u Sjevernu Ameriku donijeli su je europski doseljenici. Jabuke imaju religijski i mitološki značaj u mnogim kulturama, osobito nordijskoj i grčkoj kao i europsko-kršćanskim tradicijama. U nordijskoj kulturi, vjeruje se da boginja Idun njeguje u vrtu stablo jabuke i bere njene plodove koje svaki dan kušaju ostali bogovi kako bi ostali besmrtni. 

Smatra se da postoji više od 7.500 poznatih sorti jabuka. Botanica dehidrirane jabuke pripadaju Granny Smith sorti, koja je danas postala sinonim za jabuke. Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je u Australiji 60 – ih godina 19. stoljeća kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Pretpostavlja se da je slučajni hibrid europske divlje i domaće jabuke. Gospođa Maria Ann Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamjenska, odnosno odlična kako za kuhanje tako i svježa. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. stoljeća Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom, ima dugi vijek trajanja, te ima svestranost, koju potrošači vole. 

Jabuka je listopadno drvo visoko od 1,8  do 12 metara, ovisno o sorti. Kada se kultivira, veličina, oblik i gustoća grana se određuje odabirom kalema i načinom obrezivanja. Listovi su naizmjenični, tamno zelene boje, jednostavno ovalni sa djelomično nazubljenim ivicama, neznatno povijenim unutra. Cvijeta u proljeće, a istovremeno iz pupoljaka izbijaju i listovi, koji rastu iz kraćih i dužih izdanaka. Cvjetovi su veličine 3 do 4 cm, bijeli s blagim ružičastim nijansama koje postepeno nestaju, imaju pet latica, a grupirani su u skupovima od 4 do 6 cvjetova. Središnji cvijet u cvatu naziva se kraljevski cvijet, on se otvara prvi i može se razviti u znatno veći plod. Plodovi sazrijevaju u kasno ljeto ili ranu jesen, uz veliki broj sorti u širokom rasponu različitih veličina ploda. Komercijalni uzgajivači jabuka imaju za cilj proizvoditi jabuke prosječne veličine od 7 do 8,3 cm u promjeru, zbog toga što su takve većinom tražene na tržištu. Neki potrošači, naročito u Japanu, preferiraju veće jabuke, dok se jabuke veličine manje od 5,7 cm koriste za pravljenje sokova te imaju relativno nisku vrijednost na tržištu.


Jabuke se prvobitno koriste u kulinarstvu i najpoznatije su voće koje se može jesti netom ubrano sa stabla. Njen slatko kiseli okus čini ju savršenom za spravljanje raznih deserata, namaza, voćnih salata, džemova, ali i kao dodatak i sastojak u slanim i kiselim jelima. Jabuke se također koriste za pravljenje sokova i sirupa, kao i žvakaćih guma, bombona i ostalih slatkiša. Mnogima je privlačan i čips od jabuka, ali i jabučni ocat, koji služi kao odličan začin i borac protiv visokog tlaka, atritisa, ali i kao suborac u mršavljenju.

Jabuka sadrži mangan, bakar i vitamine A, E, B1, B2 i B6. Kako bi se jabuka najbolje iskoristila, bitno je ostaviti koru jer ona sadrži polovicu vlakana i većinu antioksidansa. Osim što pomažu u mršavljenju, dobre su za srčane funkcije, smanjuju mogućnost za pojavu dijabetesa, sadrže probiotike pa pospješuju probavu. Jabuka neće zamijeniti četkicu i pastu za zube, no konzumacija jabuke će zube svakako ojačati. Žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Naime, jabuka sadrži fosfor, kalcij i fluor koji pomažu pri sprečavanju razvoja karijesa.

Narezana jabuka nakon samo nekoliko minuta poprimi smeđu boju, te ukoliko se brzo ne upotrijebi, može se baciti. Dehidriranjem jabuka zadržava sve svoje hranjive tvari i kiselkasti okus, a omogućuje se duže trajanje od svježeg voća. Dehidriranjem jabuke osigurava se manje otpada i optimalno korištenje svake voćke. Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. 

Dehidrirana jabuka savršena je dekoracija i sastojak za koktele, tople napitke, bezalkohola pića, cidere, kuhano vino, smoothije, deserte, blagdanski kruh i granole. Vašim pićima daje svježi kiselkasti miris, a lijepo se nadopunjuje sa toplim začinima poput cimeta, pimenta i zvjezdanog anisa. Ako ste kreativci, naše dehidrirane jabuke možete koristiti i u ukrašavanju u blagdansko vrijeme ili u nekom drugom projektu. Odlično se slaže u koktelima na bazi whiskey-ja, gina, vodke i ruma.

Također pogledajte

Dehidrirana kruška (Abate fetel)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE