Začini u rinfuzi

Piment

Začini u rinfuzi

Piment

Pogledajte opis u nastavku
Opis

Osobna karta

IME: Pimenta dioica

PORODICA: Myrtaceae

ZEMLJA PODRIJETLA: Gvatemala

IZGLED: smeđe bobice nalik papru

OKUS: kombinacija više vrsta začina kao što su cimet, klinčići, đumbir i muškatni oraščić (naziv Allspice)

LJEKOVITOST: sadrži eugenol, kalij i tanin koji djeluju protuupalno, antibakterijski, antiseptički, dižu imunitet, poboljšavaju probavu i metabolizam

DIO BILJKE: plod

NAČIN OBRADE: plodovi se beru dok su još zeleni i suše se na suncu sve dok izgledom ne počnu podsjećati na velika i glatka zrna papra

Korištenje

KULINARSTVO: 

  • u karipskoj kuhinji koristi se kao začin za meso, umake, kiseljenje, dok se u američkoj i europskoj kuhinji koristi više za izradu slastica

UGOSTITELJSTVO: 

  • kao začin i dekoracija se koristi u kuhanom vinu, punčevima i raznim koktelima
  •  može se samljeti u mlincu kako bi se aroma dodatno oslobodila
  • uz kardamom, jedan od najkompleksnijih začina
  • kombinira se uz citruse i druge manje kompleksne začine

Pakiranje i skladištenje

  • tamno, suho mjesto i sobna temperatura
  • rok trajanja: 24 mjeseca

Kokteli idealni za ovaj začin

Također pogledajte

Borovica

Sljedeći proizvod

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE