Začin

Dehidrirana limeta (Citrus aurantiifolia)

Limeta pripada citrusima ili agrumima, rodu biljaka unutar porodice Rutaceae, a potječe iz jugoistočne Azije. Smatra se da je riječ o hibridu nastalom križanjem limuna i cedra, iako se dio znanstvene zajednice ne slaže s tom teorijom. Iako vrlo slična limunu, limeta je manje oštra, ali sadržava i manju količinu C vitamina.

Limeta je zimzeleno drvo do 4 – 5 metara visine. Radi se o dugoživućem stablu, koje često doživi i do 150 godina. Ipak, smatra se da najbolje rezultate u uzgoju daje do 12 godine starosti. Njezine grane se šire i nepravilne su, s kratkim tvrdim grančicama, malim listovima i mnogim malim oštrim trnjem. Cvijet limete bijele je boje i opojna mirisa, a na istom stablu nalaze se muški i ženski cvjetovi, stoga je biljka samooplodna. Plod je obično promjera oko 3 do 4 cm, ovalnog do gotovo kuglastog oblika, a kora je tanka i zelenkastožuta kada je plod zreo. Pulpa je nježna, sočna, žućkastozelene boje i izrazito kisela. Limeta ima veću koncentraciju šećera i kiseline u odnosu na  limun. Postoje, međutim, neke sorte kojima nedostaje limunska kiselina koje su poznate kao slatke limete. One se uzgajaju u Egiptu i određenim tropskim zemljama.


Limeta je ključna stavaka u indijskoj, meksičkoj, vijetnamskoj, perzijskoj, iranskoj i tajlandskoj kuhinji. Tako Meksikanci jedu juhu od limete, dok u Indiji kisele limetu i dodaju ju u razna jela. Također je ključni sastojak u poznatom guacamole umaku. Limeta je omiljeni citrus na koktel sceni. Izvrsno se slaže u pićima na bazi gina, vodke, ruma, a sok limete sastavni je dio koktela Margarita, Mojito, Gimlet i Cuba Libre. Sok i ulje često se koriste u parfemima, sredstvima za čišćenje i aromaterapiji.

Korištenjem dehidrirane limete u privatne svrhe ili u baru, osigurava se duže trajanje voća, nego kad je korišteno svježe. Kao i kod ostalog svježeg voća koje se koristi u baru kao dekoracija i dodatak pićima, i limeta, ukoliko se ne iskoristi, nakon dan, dva izgubi svoja aromatična svojstva, te ju se može baciti. Dehidrirana limeta idealna je za korištenje u baru zbog optimalnog korištenja cijelog ploda, kao i smanjene količine potrebnog voća.

Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. K tomu, kada gost u piću dobije svježi citrus kao dekoraciju, često ga zna istisnuti u piće, što baca sam okus pića u disbalans. Dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.

Dehidrirana limeta savršena je dekoracija za koktele, tople napitke, bezalkohola pića, deserte, jela s mesom, te kao dodatak marinadama. Vašim pićima daje citrusni miris, a lijepo se nadopunjuje s mediteranskim začinskim biljem, ali i drugim manje kompleksnim začinima. 

Također pogledajte

Dehidrirani ananas (Ananas comosus)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE