Začin

Dehidrirani bergamot (Citrus bergamia)

Bergamot je zimzeleno stablo iz porodice Runtaceae, kruškolikih plodova koji izgledom podsjećaju na male nezrele naranče. Poznat je kao ''princ agruma'' zbog važne uloge koju igra u parfemskoj industriji koju duguje eteričnom ulju ugodna i osvježavajuća mirisa. Ne može se sa sigurnošću utvrditi zemlja porijekla bergamota. Međutim, postoje spekulacije da potječe s Arapskog poluotoka te da su Arapi biljku proširili Europom, ili da ju je Kristofor Kolumbo uvezao s Kanarskog otočja u Južnu Italiju. 

Bergamot raste na grmovitim stablima koja mogu doseći i do 3 metra visine, a plodovi mu mogu varirati u obliku, veličini i boji. Prosječna težina ploda može biti u rasponu od 80 do 300 grama, a plodovi različitih veličina mogu se pronaći na istoj biljci. Cvjetanje biljke bergamota počinje u ožujku i traje do kraja travnja, a cvjetovi imaju 5 biserno bijelih latica. Kora bergamota varira u boji od zelene do svijetlo narančaste, glatka je ili umjereno gruba. Ima žutu pulpu s jedinstvenim kiselim okusom i aromom.

Bergamot se najčešće koristi za balansiranje i dodavanje okusa, a ne kao zasebna namirnica. Pulpa i kora bergamota koriste se za sirupe, začinjene šećere ili soli, koktele, umake, marinade, marmelade i džemove. Isto tako, mogu se koristiti za dodavanje okusa kolačima, keksima, jogurtu, sladoledu ili raznim napitcima. 


Ulje bergamota dobiva se iz njegove kore, a glasi kao jedno od najpopularnijih ulja u parfemskoj industriji. Gian Paolo Feminis napravio je prvu formulu za kolonjsku vodu s mirisom bergamota, što je rezultiralo širenjem popularnosti bergamota cijelim svijetom. Ulje bergamota je, pored crnog čaja, glavni sastojak Earl Grey čaja. Navodno je ta vrsta čaja nastala tako da su u transportu stavili crni čaj pored bergamota, što je rezultiralo miješanjem aroma. 

Ulje bergamota jedno je od najjačih umirujućih i opuštajućih eteričnih ulja. Ulje se inhalira, na kožu nanosi masažom ili se dodaje u kupke. Eterično ulje bergamota je vrlo fototoksično što znači da ga se ne smije nanositi na kožu 24 sata prije izlaganja sunčevom svjetlu. Bergamot je antidepresiv, antiseptik, analgetik, diuretik, poboljšava probavu, pomaže kod prehlade, gripe i povišene temperature, gubitka apetita, stresa, tjeskobe, depresije i PMS-a. 

Kao i kod ostalog svježeg voća koje se koristi u baru kao dekoracija i dodatak pićima, i bergamot, ukoliko se ne iskoristi, nakon dan, dva izgubi svoja aromatična svojstva, te ga se može baciti. Dehidrirani bergamot idealan je za korištenje u baru zbog optimalnog korištenja cijelog ploda, kao i produženog trajanja samog proizvoda.

Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. K tomu, kada gost u piću dobije svježi citrus kao dekoraciju, često ga zna istisnuti u piće, što baca sam okus pića u disbalans. Dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.

Dehidrirani bergamot savršena je dekoracija za koktele, tople napitke poput crnoga čaja, bezalkoholna pića poput ledenog čaja, pa čak i običnu vodu, deserte, jela s mesom, te kao dodatak marinadama. Vašim pićima daje citrusni miris, a lijepo se nadopunjuje s mediteranskim začinskim biljem i borovicom. Odlično se slaže s pićima na bazi gina, vermuta, bijelog ruma, vodke, ali i prosecco vinima u spritz koktelima.

Također pogledajte

Borovica (Juniperus communis)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE