Začin

Dehidrirana naranča (Citrus sinensis)

Naranča pripada citrusima ili agrumima, rodu biljaka unutar porodice Rutaceae. Zimzeleni sjajni listovi, mirisni bijeli cvjetovi i okruglo voće sa narančastom korom, prepoznatljivi su elementi stabla naranče. Stablo je visoko do 12 metara, te u prosjeku daje plodove čak sto godina. Jedno stablo u povoljnim uvjetima može roditi i do 1000 plodova, a najčešće daje oko 500 plodova godišnje. Smatra se da naranče potječu iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. stoljeću stižu i u Europu. Slatka naranča, koja je danas najrasprostranjenija i svima omiljena, zapravo je hibrid između pomela i mandarine.

Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. K tome, poboljšava izgled kože i kose, pomaže kod bolesti dišnih puteva i artritisa, štiti od gripe, smanjuje upale i sprječava visoki krvni tlak. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Osim u prehrambene svrhe, naranča je kraljica aromaterapije u borbi protiv anksioznosti i depresije. 


Botanica dehidrirana naranča traje duže od svježe naranče, bilo da se koristi u privatne svrhe ili u baru. Prilikom pripreme radne stanice barmeni svježe voće režu i potom bacaju nakon završenog radnoga dana, jer svježe voće jednostavno ne može opstati više od 3 dana. S druge strane, koristeći dehidrirano voće, sama priprema postaje kraća, a voće je optimalno iskorišteno.

Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. K tomu, kada gost u piću dobije svježi citrus kao dekoraciju, često ga zna istisnuti u piće, što baca sam okus pića u disbalans. Dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.

Botanica dehidrirana naranča savršena je dekoracija za koktele, poput poznatog Aperol Spritza, tople napitke, bezalkoholna pića, deserte, jela s mesom, te kao dodatak marinadama. Pićima daje citrusni miris,  lijepo se nadopunjuje s mediteranskim začinskim biljem. Slaže se i sa začinima poput cimeta, zvjezdanog anisa, klinčića, ali i s čokoladom. Osim u kulinarstvu i ugostiteljstvu, dehidrirane naranče mogu se koristiti i u dekorativne svrhe u uređenju doma, osobito u božićno doba. 

Također pogledajte

Dehidrirani kokos (Cocos nucifera)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE