Začin

Narančina kora (Citrus aurantium var. Aurantium)

Kora naranče, kao i kora svih ostalih agruma, sastoji se od dva dijela koji se zovu albedo i flavedo. Albedo je bijeli, spužvasti dio kore, a smješten je ispod flaveda, koji je narančaste boje. Albedo sadrži više kvalitetno prehrambenih vlakana nego žitarice, dok flavedo sadrži esencijalna ulja koja se koriste u aromaterapiji i parfemskoj industriji.

Većina ljudi automatizmom baca koru naranče nakon što ju ogule, ne znajući da ona skriva pravo malo bogatstvo okusa, mirisa i hranjivih tvari. Dehidrirana narančina kora popularan je način konzumiranja ovog dijela voća, i unatoč gorkom okusu kada se jede sirova, može se pripremiti na različite načine kako bi ju učinili ukusnijom. Aromatična ulja koja se mogu naći u narančinoj kori, koriste se za aromaterapiju i u parfemskoj industriji. Također se koriste i cvjetovi stabla naranče. Učestalom konzumacijom kore, poboljšava se probava, ubrzava metabolizam, smanjuje kolesterol, a velike količine različitih vrsta antioksidanata prisutnih u narančinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma različitih respiratornih bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis, pa čak i rak pluća. Narančina kora prepuna je minerala, pektina, flavonoida, vlakana i fitonutrijenata, te sadrži veliku količinu vitamina A i C.


Narančina kora često se koristi u barovima kao dekoracija pića, gdje u raznim oblicima ukrašava rub čaše ili je pak ubačena u samo piće. Glavni nedostatak ovakve primjene narančine kore je rok trajanja i veći otpad koji se stvara jer se sama naranča ne iskoristi optimalno, već samo njen mali dio, koji se već nakon dan, dva može baciti ukoliko nije iskorišten. Botanica dehidrirana narančina kora, osim što se može koristiti tijekom nekoliko mjeseci, ispušta i arome naranče u piće, kao i sve dobrobiti koje su ostale sačuvane procesom sušenja.

Osim za dodatnu aromu i dekoraciju pića, od dehidrirane narančine kore može se napraviti i čaj, a mogu se čak i jesti direktno za oralnu higijenu. Narančina kora može se ubaciti u razne umake i variva, a neizostavan je sastojak u pripremi raznih deserata i vrućih napitaka poput punča i kuhanog vina. Dehidrirana kora može se samljeti u intenzivan i koncentrirani prah koji se može dodati u hranu, piće, pa čak i kupku za osvježavajući piling.

Također pogledajte

Kardamom (Elettaria cardamomum L.)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE