Začin

Dehidrirani kokos (Cocos nucifera)

Kokosova palma drvenasta je biljka iz porodice palmi, Arecaceae, koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovo na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Kokosovo ime potječe od grčke riječi сосо (zrno, plod) ili iz derivata portugalskog i španjolskog coco (glava, lubanja) zbog asocijacija ploda na značajke ljudskoga bića.

Visoko stablo u promjeru ima 30 cm, ali je izuzetno čvrsto i odolijeva vjetrovima jer ga za pješčano tlo na dubini od 8 metara, drži oko 800 korijena, ne debljih od jednog centimetra. Sjeme je nepropusno na morsku vodu u kojoj može plivati i do 4.500 kilometara i potom, neoštećeno, isklijati na tlu. Jedna od zanimljivosti kokosovog stabla je da tek nakon sedam godina palma rađa prvi plod, a između petnaeste i pedesete godine života donese od 60 do 80 plodova svake godine. S osamdeset godina prestaje rađati i najčešće umire. Samo malobrojni primjerci dožive i do 150 godina.

Kokosova palma višenamjenska  je - služi i kao hrana, i kao piće, kao odjeća, građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode suvremene industrije. U prehrambenoj industriji, kokos se osobito koristi u izradi deserata, no u filipinskoj i indonezijskoj kuhinji jedna je od glavnih namirnica. Osim kokosovog mesa, omiljena je i kokosova voda, koja se može piti svježa ili koristiti za kuhanje. Osim toga, kokosovo mlijeko i ulje svoje mjesto nalaze i u kozmetičkim preparatima. Osušen i nariban plod koristi se kao brašno ili kao osnova za kekse i peciva. S druge strane, u kemijskoj industriji kokos se osim u izradi kozmetičkih preparata koristi i za izradu eksploziva. Od vlaknastih dijelova dobivaju se čvrste niti od kojih je nekoć upredana užad, tkani tepisi i pravljene četke, a danas služe i za izradu izolacijskog materijala i automobilskih sjedala. Čvrste drvenaste ljuske nisu više samo posuđe za domaćinstvo i ukrasni predmeti, već i materijal od koga se oblikuje dugmad i nakit. Lišće se od davnina upotrebljavalo za pokrivanje krovova i izradu pletenih rukotvorina, a odlična je zaštita od komaraca, pa se prerađuje u insekticide. Debla su našla široku primjenu kao građevinski materijal. Pored greda, od njih se prave i sve vrste zidnih obloga, namještaj, a kora se prerađuje u gumu.


Botanica dehidrirani kokos savršen je i zdravi snack koji ima veliku nutritivnu vrijednost. Sadrži vitamin C, E, željezo, kalcij, magnezij, bakar i ostale minerale. Dehidrirani kokos jača kosti i kožu,  smanjuje razinu kolesterola i pomaže u borbi protiv anemičnosti.

Kao i ostalom voću, kokosu je dehidracijom produženo vrijeme trajanja, dok svježina okusa i aroma ostaje jednaka. Botanica dehidrirani kokos narezan je na tanke listiće kako bi se savršeno uklopio u razne ljetne koktele i deserte. Savršen je kao dekoracija u pićima na bazi ruma, vodke i viskija. Odlično se slaže s ananasom u tiki koktelima poput Pina Colade, ali i s toplim napitcima poput tople čokolade.

Također pogledajte

Dehidrirani limun (Citrus limon)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE