Začin

Dehidrirani limun (Citrus limon)

Limun je zimzeleno stablo iz porodice Runtaceae, a potječe s područja jugoistočne Azije. Hibrid je između pomela i četrune, a sve do 15. stoljeća nije se široko koristio u prehrani. Ime limun potječe iz Perzije (لیمو , Limu) i znači citrus. Arheolozi su pronašli ostatke limuna u ruševinama Pompeja, a Britanska ga je mornarica, zbog velikog postotka vitamina C, koristila  u borbi protiv skorbuta. Limunov sok čini 5% kiselina, što limunima daje kiseli okus i pH od 2 do 3.

Stablo limuna u gornjem je dijelu jako razgranato i visoko do 6 metara, dok su mu grane pune trnova. Listovi su eliptično ovalni, sjajni i mirisni, dok su cvjetovi pravilni, veličine do 2 centimetra i vrlo mirisni. Limun cvate od svibnja do rujna, a plodovi dozrijevaju u različito doba godine. Plodovi su veliki i do 30 cm, ovalnog oblika, često s ispupčenjem na obje strane. Kora im je žuta, glatka ili malo hrapava i zadebljana. Jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim uvjetima daje 600 do 800 plodova godišnje.

Limun se koristio kao lijek od davnina, mnogo prije znanstvenih istraživanja koja su utvrdila njegova ljekovita svojstva. Prije svega, smatralo ga se učinkovitim sredstvom protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana. Na Siciliji, koja je imala velike probleme s opskrbom pitkom vodom, u zalihe pitke vode stavljale su se svježe polovice limuna. Plod limuna pun je nutrijenata, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava. Redovito konzumiranje limuna, može spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca i drugih. 


Limun se koristi u kulinarske i ne-kulinarske svrhe. Pri tome ga se uglavnom ne konzumira samog, već se limunov sok koristi za izradu raznih napitaka, kao što je limunada, ali i kao začin za salate, marinade, dodatak čaju i u ostalim ribljim i mesnim jelima. Također se koristi u kozmetičke svrhe, a limunovo ulje koristi se u parfemima i ostalim kozmetičkim preparatima. Limunov sok osobito je koristan kod očuvanja boje ostalog voća i sprječavanju oksidacije. Malo limunovog soka koji je preliven preko narezane jabuke ili banana osigurava dužu svježinu i ljepši izgled, što je idealno za slastice koje zahtijevaju svježe voće kao dekoraciju. 

Dehidrirani limun traje duže od svježeg limuna, bilo da se koristi u privatne svrhe ili u baru. Kao i kod ostalog svježeg voća koje se koristi u baru kao dekoracija i dodatak pićima, i limun, ukoliko se ne iskoristi, nakon dan, dva izgubi svoja aromatična svojstva, te ga se može baciti. Dehidrirani limun idealan je za korištenje u baru zbog optimalnog korištenja cijelog ploda, kao i smanjene količine potrebnog voća.

Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. K tomu, kada gost u piću dobije svježi citrus kao dekoraciju, često ga zna istisnuti u piće, što baca sam okus pića u disbalans. Botanica dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.

Botanica dehidrirani limun savršena je dekoracija za koktele, tople napitke poput čaja i punča, bezalkoholna pića, pa čak i običnu vodu, deserte, jela s mesom, te kao dodatak marinadama. Vašim pićima daje citrusni miris, a lijepo se nadopunjuje s mediteranskim začinskim biljem, borovicom, cimetom, mentom, đumbirom i ostalim začinima. 

Također pogledajte

Dehidrirani grejp (Citrus paradisi)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE