Mango je sočno koštunjavo voće tropskih stabala koja pripadaju porodici Anacardiaceae. Mango je porijeklom iz južne Azije, odakle je „obični mango“, Mangifera indica, rasprostranjen širom svijeta i postao jedan od najčešće obrađenih tropskih plodova. Mango se uzgaja u većini tropskih zemalja - gotovo polovica svjetskog manga uzgaja se u Indiji, a drugi je najveći izvoznik Kina. Ovisno o sorti, plod manga varira u veličini, obliku, slatkoći, boji kože i boji mesa koji mogu biti blijedo žute, zlatne ili narančaste boje. Mango je nacionalno voće Indije i Pakistana, a nacionalno stablo Bangladeša. Također je neslužbeni nacionalni plod Filipina.
Stablo manga može doseći 35–40 metara visine, s polumjerom krune od 10 m. Stabla su dugovječna, neki primjerci još uvijek nose plodove nakon 300 godina. Listovi su zimzeleni, naizmjenični i jednostavni. Cvjetovi su maleni i bijeli, s pet latica, te su blagoga i slatkoga mirisa. Od cvjetanja do sazrijevanja ploda treba četiri do pet mjeseci. Ovisno o sorti, plodovi su različito žuti, narančasti, crveni ili zeleni. Plodovi mogu biti okrugli, ovalni ili bubrežni, dok im kože može biti kožasta, voštana, glatka i mirisna, boje u rasponu od zelene do žute, žuto-narančaste, žuto-crvene ili rumenile raznim nijansama crvene, ljubičaste, ružičaste ili žute boje kada su potpuno zreli.
Mango se široko koristi u kuhinji. U bengalskoj kuhinji kiseli, nezreli mango koristi se u juhama i prilozima jela ili se može jesti sirovo sa umakom od soli, čilija ili soje. Ljetni napitak zvan aam panna radi se upravo od manga. Kaša od manga napravljena u žele ili kuhana s crvenom lećom i zelenim čilijem može se poslužiti uz kuhanu rižu. Mango lassi popularan je u cijeloj Južnoj Aziji, koji se priprema miješanjem zrelih manga ili mangove kaše s pireom i šećerom. Aamras je popularni gusti sok od manga sa šećerom ili mlijekom, a konzumira se uz chapatis ili badis. Od komadića manga može se napraviti pire koji se koristi kao preljev za sladoled ili se miješa sa mlijekom i ledom kao milkshake.
Mango se koristi za izradu sokova, smoothieja, sladoleda, voćnih proteinskih pločica, raspadosa, aguas freska, pita i slatkog umaka od čilija ili pomiješanih sa slanom, začinjenom i začinjenom čili pastom. U Srednjoj Americi mango se jede dok je još zelen i miješa se sa solju, octom, crnim paprom i ljutim umakom, ili zreo u različitim oblicima. Dehidrirani mango odlično se slaže sa rozim paprom, ali i dehidriranim voćem poput ananasa i banane.
Botanica dehidrirani mango savršen je i zdravi snack koji ima veliku nutritivnu vrijednost. Sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima te je izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda. Budući da je bogat vlaknima, mango je odlična namirnica i za sve one koji imaju problema s usporenom probavom.
Botanica dehidrirani mango traje duže od svježeg manga, bilo da se koristi u privatne svrhe, kuhinji ili u baru. Kao i kod ostalog svježeg voća koje se koristi u kuhinjama i barovima kao dekoracija i dodatak pićima, i mango, ukoliko se ne iskoristi, nakon dan, dva izgubi svoja aromatična svojstva, te ga se može baciti. Dehidrirani mango idealan je za korištenje u baru ili kuhinji zbog optimalnog korištenja cijelog ploda, kao i smanjene količine potrebnog voća. Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. Botanica dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.