Začin

Dehidrirani mango (Mangifera indica, L.)

Mango je sočno koštunjavo voće tropskih stabala koja pripadaju porodici Anacardiaceae. Mango je porijeklom iz južne Azije, odakle je „obični mango“, Mangifera indica, rasprostranjen širom svijeta i postao jedan od najčešće obrađenih tropskih plodova. Mango se uzgaja u većini tropskih zemalja - gotovo polovica svjetskog manga uzgaja se u Indiji, a drugi je najveći izvoznik Kina. Ovisno o sorti, plod manga varira u veličini, obliku, slatkoći, boji kože i boji mesa koji mogu biti blijedo žute, zlatne ili narančaste boje. Mango je nacionalno voće Indije i Pakistana, a nacionalno stablo Bangladeša. Također je neslužbeni nacionalni plod Filipina.

Stablo manga može doseći 35–40 metara visine, s polumjerom krune od 10 m. Stabla su dugovječna, neki primjerci još uvijek nose plodove nakon 300 godina. Listovi su zimzeleni, naizmjenični i jednostavni. Cvjetovi su maleni i bijeli, s pet latica, te su blagoga i slatkoga mirisa.  Od cvjetanja do sazrijevanja ploda treba četiri do pet mjeseci. Ovisno o sorti, plodovi su različito žuti, narančasti, crveni ili zeleni. Plodovi mogu biti okrugli, ovalni ili bubrežni, dok im kože može biti kožasta, voštana, glatka i mirisna, boje u rasponu od zelene do žute, žuto-narančaste, žuto-crvene ili rumenile raznim nijansama crvene, ljubičaste, ružičaste ili žute boje kada su potpuno zreli.

Mango se široko koristi u kuhinji. U bengalskoj kuhinji kiseli, nezreli mango koristi se u juhama i prilozima jela ili se može jesti sirovo sa umakom od soli, čilija ili soje. Ljetni napitak zvan aam panna radi se upravo od manga. Kaša od manga napravljena u žele ili kuhana s crvenom lećom i zelenim čilijem može se poslužiti uz kuhanu rižu. Mango lassi popularan je u cijeloj Južnoj Aziji, koji se priprema miješanjem zrelih manga ili mangove kaše s pireom i šećerom. Aamras je popularni gusti sok od manga sa šećerom ili mlijekom, a konzumira se uz chapatis ili badis. Od komadića manga može se napraviti pire koji se koristi kao preljev za sladoled ili se miješa sa mlijekom i ledom kao milkshake.


Mango se koristi za izradu sokova, smoothieja, sladoleda, voćnih proteinskih pločica, raspadosa, aguas freska, pita i slatkog umaka od čilija ili pomiješanih sa slanom, začinjenom i začinjenom čili pastom. U Srednjoj Americi mango se jede dok je još zelen i miješa se sa solju, octom, crnim paprom i ljutim umakom, ili zreo u različitim oblicima. Dehidrirani mango odlično se slaže sa rozim paprom, ali i dehidriranim voćem poput ananasa i banane.

Botanica dehidrirani mango savršen je i zdravi snack koji ima veliku nutritivnu vrijednost. Sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima te je izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda. Budući da je bogat vlaknima, mango je odlična namirnica i za sve one koji imaju problema s usporenom probavom.

Botanica dehidrirani mango traje duže od svježeg manga, bilo da se koristi u privatne svrhe, kuhinji ili u baru. Kao i kod ostalog svježeg voća koje se koristi u kuhinjama i barovima kao dekoracija i dodatak pićima, i mango, ukoliko se ne iskoristi, nakon dan, dva izgubi svoja aromatična svojstva, te ga se može baciti. Dehidrirani mango idealan je za korištenje u baru ili kuhinji zbog optimalnog korištenja cijelog ploda, kao i smanjene količine potrebnog voća. Svi Botanica dehidrati dehidriraju se u profesionalnim dehidratorima u određenim uvjetima kako bi osigurali savršen finalni produkt – svaki put. Botanica dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.

Također pogledajte

Pupoljak perzijske ruže - žuti (Rosa x damascena)

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE