Začin

Pupoljak perzijske ruže - žuti (Rosa x damascena)

Perzijska ruža, kao što joj samo ime govori, potječe iz perzijskog grada Shiraza.  Potječe iz porodice Rosaceae, a pupoljci se beru rano (prije no što procvjetaju), kako bi se očuvala njihova forma, boja i aroma. Grm perzijske ruže raste od 1 do 5 metara visine. Njezine brojne stabljike prekrivaju oštre kukaste bodlje koje pomažu biljki da se penje i isprepliće s drugim biljkama.

Pupoljci perzijske ruže najbolji su izbor za korištenje u ugostiteljstvu zbog specifične arome i ljekovitih svojstava koje ne sadrži niti jedna druga ruža. Sadrži velik udio vitamina A i C, te ima umirujuća, diuretička i laksativna sredstva. Pupoljci perzijske ruže mogu se koristiti cijeli, usitnjeni ili samljeveni u prah. 


Popularan je dodatak u raznim koktelima, poput gin tonica, kao i u raznim slasticama gdje djeluje odlično kao dekoracija i kao sastojak. Najčešće se kombinira s citrusima, ali i sa drugim manje kompleksnim začinima. Karakterizira ju cvjetno sladak okus te opojno aromatičan miris upravo zbog kojega u korištenju treba obratiti pozornost na količinu. Od pupoljaka perzijske ruže moguće je napraviti ružin sirup koji se koristi kao sastojak u koktelima s proseccom. Zanimljivi detalj u piću može biti kockica leda u kojoj je zamrznuti pupoljak perzijske ruže. 

Osim u ugostiteljstvu, perzijska ruža popularna je i u aromaterapiji i proizvodnji parfema. Velik udio perzijskih pupoljaka ruže koristi se u kozmetičkoj industriji zbog ugodnog mirisa i djelotvornih učinaka koje imaju na kožu i kosu. Tako se od pupoljaka perzijske ruže mogu napraviti razni tonici, kreme i ostali preparati. 


Također pogledajte

Mojito tart

Pogledaj priču

BESPLATNA DOSTAVA za narudžbe iznad 40 €

*vrijedi samo za dostave unutar EU

VIDI PROIZVODE