Vikendi su svima omiljeno vrijeme za uživanje u slasticama, a poznata slastičarka Ivana Čuljak donosi recept za mojito tart koji neodoljivo podsjeća na ljeto. Ako ste ljubitelji mojito koktela, od sad možete uživati u njegovoj bezalkoholnoj varijanti u obliku ove slastice. Kako bi tart dobio prepoznatljiv okus smeđeg šećera i limete, u receptu se koristi Botanica smeđi šećer s limetom koji je bez umjetnih aroma i ubrzava vrijeme pripreme.
Za pripremu mojito tarta potrebni su vam mikser, tart kalupi ( promjera 23 cm ili manji od 8 cm), štapni mikser te sastojci u nastavku.
Slatko tijesto od limete:
Ganache krema od mente i limete:
Krema od mente i limete:
Postupak pripreme:
1. Pripremiti slatko tijesto od limete. Izmiksati maslac, šećer u prahu i Botanica smeđi šećer s limetom. Nasumično dodati suhe sastojke i jaja. Kada je smjesa kompaktna zamotati u foliju i ostaviti da odstoji najmanje pola sata.
2. Nakon toga razvaljati u kalup od tarta promjera 23cm (ili u manje kalupe promjera 8 cm). Peći 12 minuta na 180 stupnjeva.
3. Potom slijedi priprema ganache kreme od mente i limete. Vrhnje za šlag zagrijati sa listićima mente i Botanica smeđim šećerom s limetom do vrenja. Preliti preko bijele čokolade. Izmiksati štapnim mikserom da se listići mente usitne.
4. Odvojiti 350 g ganache kreme i ohladiti do temperature od 30 stupnjeva, a ostatak tople ganache kreme uliti u ohlađeno tart tijesto.
5. U drugoj posudi izmiksati vrhnje za šlag te ga potom nježno umutiti u 350 g odvojenog ganachea koji je prethodno ohlađen. Dobivenu kremu ostaviti u hladnjaku 2 h kako bi se krema stisnula.
6. Kremom ukrasiti tartove. Dekorirati Botanica smeđim šećerom s limetom te Botanica dehidriranom limetom.
Mojito tart možete čuvati do 3 dana u hladnjaku, no sigurni smo da će nestati u tren oka.
U slast!