Pavlova torta pravi je proljetni hit, a nastala je davne 1920. godine u čast ruskoj balerini Anni Pavlovoj za vrijeme njene turneje po Australiji i Novom Zelandu. Dvije države godinama spore o tome tko je osmislio Pavlova tortu, no jedno je sigurno – ovaj desert od meringue kora s šlag kremom, voćem i Botanica dehidriranom jagodom neće vas ostaviti ravnodušnima.
Za ovaj recept potrebni su vam mikser, pećnica, dresir vrećica, te sastojci u nastavku.
Meringue kore:
Nadjev:
Mango & Marakuja curd:
Postupak pripreme:
1. Miksati bjelanjke i postepeno dodavati šećer dok se ne dobije čvrsta meringa. Na kraju dodati škrobnog brašno pomiješano sa octom. Miksati još malo da se svi sastojci ujednače.
2. Meringe smjesu puniti u u dresir vrećicu, pa istiskivati u krugove na plehove. Pazite da vam rubovi krugova budu malo višlji od sredine.
3. Sušiti u pećnici na 120 stupnjeva minimalno 1,5 sat. Nakon određenog vremena, isključite pećnicu, nemojte ju otvarati te ostavite meringue kore da se suše još nekoliko sati u zatvorenoj pećnici.
4. Za nadjev, istucite mikserom vrhnje u šlag.
5. U lonac stavite kuhati pire od manga i marakuje, maslac te šećer.
6. U posebnoj zdjeli istući jaja i žumanjke.
7. Kad je tekućina pred vrenje dio dodati u jaja, temperirati pa sve skupa vratiti u lonac i kuhati na laganoj vatri neprestano mješajući. Kad se smjesa lagano zgusne maknuti sa vatre.
8. Dobiveni curd ohladite te njime puniti meringe kore, zatim ih dodajte tučeno vrhnjee i ukrasite Botanica dehidriranim jagodama, listićima mente i/ili voćem po vašem izboru.
Uživajte u ovom hrskavom, a ujedno i mekanom desertu s osvježavajućom notom voća. Recept je osmislila Ivana Čuljak, koja stoji iza brenda Neka Jedu Kolače.